Verbouwde huis vormt de basis voor een zonnige toekomst

Ecologisch wonen creëert ruimte voor vrijheid

WWM-ecologisch-wonen-creeert-ruimte-voor-vrijheid

In het Zuid-Limburgse Itteren, op nog geen 200 meter van de Maas, ligt het huis van de 31-jarige Linda. Twee jaar geleden gekocht, totaal gestript en -waar mogelijk- ecologisch weer opgebouwd. Geen strak gestucte wanden maar lemen muren met de handtekening van moeder aarde, compleet met zichtbare strootjes. Het huis ademt, letterlijk. De sfeer is ruim en behaaglijk tegelijk met warme aardetinten, natuurlijke stoffen en oermaterialen. Het klinkt als een woondroom en dat is het ook, maar twee jaar geleden nog niet.

Spannende tijd

Linda vertelt: ”Tijdens de verbouwing, waarin alleen de muren nog overeind bleven, diende zich niet alleen de beruchte ‘bloed, zweet en tranen’ aan, ook het hoogwater zorgde aan het einde van de verbouwing voor spannende momenten. De Maas klotste tegen de dijkrand die het dorp Itteren moest beschermen. Op dat moment voelde ik een enorme saamhorigheid in het dorp.  We konden vrijwel niets anders dan vertrouwen op de dijk en de zandzakken en er werden verhalen gedeeld over de overstromingen in de jaren ‘90.

Gedeelde visie
Linda ging verder. Dag voor dag werkte ze, met hulp van professionals en vrienden, stug door aan haar droom. Tot ze op een warme zomerdag in klusoutfit de woonwinkel van Marianne in Klimmen binnenstapte en ontdekte dat ze ook over de inrichting niet in haar eentje hoefde na te denken. “Marianne en Richard voelden exact aan waar ik naartoe wilde met de inrichting van mijn huis. Wat een opluchting was het om dit echtpaar te ontmoeten die mijn visie omarmde en deze vertaalde in verfkleuren, stoffen en ook raambekleding. Het advies van Richard om Pure & Original verf dírect op een ruwe, onbewerkte wand van kalkmortel te zetten, blijkt nu een trendsettende eyecatcher van mijn keuken te zijn.”

Dankbaar
Terwijl Linda dit vertelt springt haar jonge hond Sammy om haar heen en creëert goede vriendin en kunstenares Katrin Eckert kunst voor Linda’s huis met de natuurlijke verf van Woonwinkel Marianne. De kunstwerken zijn aards en organisch inclusief een Mediterraan tintje. Helemaal in lijn met de ecologische bouwprincipes waar Linda’s hart naar uit gaat: “Dankbaarheid kleurt mijn ervaringen. Dit huis is mijn basis geworden waar ik graag thuis kom in het landelijke Itteren en de natuurlijke omgeving. Ook met dank aan Richard en Marianne die de tijd namen om in te tunen op het huis en op mij. Ze lieten me volledig in mijn waarde en wezen me ondertussen de weg met de essentie van dit huis in hun hart.”

WWM-ecologisch-wonen-creeert-ruimte-voor-vrijheid